Motorrijles

De afgelopen tijd is er een hoop veranderd aan het behalen van een motor rijbewijs. Onderstaand vind je een korte uitleg over de  nieuwe rijbewijscategorieën voor de motor (bron Rijksoverheid).

Sinds 19 januari 2013 gelden voor het motorrijbewijs de volgende rijbewijscategorieën:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen met een motorinhoud tot 125 cc en een motorvermogen van maximaal 11 kilowatt (kW). De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Je mag al wel op je 17de beginnen met lessen.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. Als je minimaal 2 jaar je A1 rijbewijs in het bezit hebt mag je examen doen voor deze categorie. Je kan op dit moment nog niet direct instromen in deze categorie.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 24 jaar. Ook is het mogelijk om examen te doen voor deze categorie als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2

Praktijk

Om het rijbewijs voor de motor te behalen doe je twee keer examen. Onderstaand staat uitgelegd hoe dit precies werkt. Voor beide examens ben je verplicht om een goedgekeurde helm, handschoenen en stevige schoenen die de enkel goed bedekken te dragen.

1. Algemene voertuigbeheersing (AVB): Het praktijkexamen AVB bestaat uit 12 oefeningen, ingedeeld in 4 clusters:

  • Lopen met de motor en gebruik van de standaard (één oefening deze is verplicht).
  • Verrichtingen bij lage snelheid (5 oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator).
  • Verrichtingen bij hogere snelheid (3 oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);
  • Remoefeningen (3 oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator).

Naast de 4 verplichte oefeningen kiest de examinator er 3 uit de overige 8. Als je slaagt voor het AVB examen, en je hebt je theorie behaald kan je opgaan voor het AVD examen. Het uitslagformulier van het AVB examen is één jaar geldig.

2. Algemene verkeersdeelneming (AVD): Het praktijkexamen AVD duurt 55 minuten.

Voor het examen rijdt je een uur voor en is bedoeld om even in te komen zodat je er weer helemaal in zit voor het examen.

Wanneer het examen begint, en je bij de examinator aan tafel zit, zal hij of zij je in het kort uitleggen hoe het examen werkt. Verder worden de documenten gecontroleerd. Vervolgens gaan jullie naar buiten en zal je voor de ogen test het kenteken van een voertuig hardop moeten voorlezen vanaf ongeveer 25m afstand. Daarna zal je een aantal technische vragen over de motor moeten beantwoorden ( BRAVOK).

Hierna begint de examenrit waarbij de examinator in zijn of haar eigen auto achter je aan rijdt. Jouw instructeur gaat ook mee en hij of zij is dan ook degene die de aanwijzingen aan je doorgeeft.

Tijdens je examen wordt je gevraagd een keer te stoppen aan de kant en zelfstandig (dus zonder dat je hier een opdracht voor krijgt) weer weg te rijden zodra het kan.

Zodra je terug bent bij het CBR en aan tafel zit krijg je de uitslag van het examen.

Openingstijden

Ma:09.00 - 17.00
Di:09.00 - 17.00
Wo:09.00 - 17.00
Do:09.00 - 17.00
Vr:09.00 - 17.00
Za:09.00 - 16.00

Heb je buiten deze tijden om een vraag, neem contact op via telefoon of e-mail!

Klanten vertellen